Humler


Hei.
Vi har en stor humle i hagen som dessverre ble skadet av gressklipperen. Den fikk kuttet av halvparten av den ene vingen så den har vanskelig for å fly. For å bøte mest mulig på den skaden har vi latt det være igjen et stykke av plenen uklippet der det er mye kløverblomster. Humlen ser ut til å trives der, men jeg lurer på hva skjer når disse blomstene er visnet, og hva kan vi gjøre for å hjelpe den best mulig?

Hilsen Mai-Britt
Replies

Du har et varmt hjerte!

Humler er viktige bestøvere, for blant annet kløver. Men, de besøker også mange andre blomsterarter. Når høsten kommer, dør hele humlesamfunnet unntatt dronninga. Hun overvintrer, og bygger nytt bol når våren kommer.

For å hjelpe humler, (og andre insekter)er det fint om det får være noen "uryddige" steder i hagen. Gjerne noe buskas, en kvisthaug og selvsagt rikelig med alle slags blomster. Humler bygger bol i jorda. Noen arter kan vistnok også bruke gamle musereir til bol.

AA
Hei Mai-Britt.

Humlene som er ute er avhengige av å kunne fly for å klare seg. Humla vil kunne klare seg i bolet, men vil neppe finne tilbake tilbolet når den ikke kan fly og navigere i flukten. Humla blir neppe særlig gammel ute i naturen når den ikke kan fly. Humlene har ellers et kort liv. Med unntak av dronningene lever neppe humlene noe særlig mer enn en måned eller to. Noen få arbeidere kan leve i 4 måneder, men noe mer enn det er svært usannsynlig.

I tilegg til å bygge jord i gamle musebol nede i jorda, kan humlene bygge sine bol på svært mange steder. Trehumla bygger ofte i gamle stubber o.l. eller i sagflis i gamle loft. Humlene kan bygge bol i fuglereir, isolasjonsmatter, gamle klær, gress, over og under bakken. Felles for dem alle er at de trenger en eller annen form for isolasjon rundt bolet sitt. Åkerhumla kan bygge bol ved å samle sammen gammelt tørt gress, men aller helst vil den overta et musbol, og er faktisk i stand til å skremme bort eieren av musebolet om nødvendig. Noen gang okkuperer humla meisereir og er i stand til å fordrive meisene.Amj
Hei.
Tusen takk for svar. Det var fint å høre at humlene ikke klarer seg lenge uten å kunne fly og at den har generelt et kort liv. Humlen "min" døde etter ca. 14 dager og det har plaget meg litt at jeg kanskje ikke har klart å hjelpe den nok. Den ble plutselig en dag veldig passiv. Satt bare på en blomst uten å spise eller forsøke å gå rundt for å finne mat som den hadde pleid å gjøre. Etter ca. tre-fire dager i den tilstanden døde den.

mbs
Hei igjen. Jeg må si som Limnoan må si at du må ha et varmt hjerte. Humlene er gosselige insekter som appellerer til vår urinstinkter. De er runde i formene, de er pelskledd, har ofte fine farger. Trolig appellerer de til mors (og fars) instinktet på samme måte som kattunger, valper og selunger bare for å nevne noen. I andre enden av skalaen har man slanger, krokodiller o.l. som vekker fryktinstinkter i oss. Når humlene i tillegg er nyttige og vekker gode assosiasjoner der de surrer rundt fra blomst til blomst.

For å ta vepsen som neppe vekker disse gode følelsene i oss, så er den tynn og smal, den mangler pels og har varselfarger som påvirker våre fryktinstinkter i langt større grad enn humler. I tillegg så har vel vepsen også et heller frynsete rykte i forhold til humlen.

Men for å komme tilbake til humlen "din", så vet vi vel ikke den helt sikre dødsårsak. Den kan jo hatt indre skader i tillegg til vingeskaden. Men årsaken til at humler blir passive skyldes i hovedsak at de går over i sparemodus for å spare energi. De setter ned forbrenningen og blir kalde. En aktiv humle har en kroppstemperatur på ca 40 grader som er et must for at de skal kunne fly. Når de er i "hvilemodus" blir de kalde og trege. Da får de problemer med å flytte seg rundt, og må slå på varmen igjen for å bli aktive. Til dette trenger de sukkerholdig nektar, og får de ikke tak i dette der de er vil de rett og slett sulte ihjel eller rett og slett tørke ut.

Når en humle ikke kan fly har den problemer med å navigere og finner da trolig ikke tilbake til det lune varme bolet. Humlens liv blir "meningsløst" når den lenger ikke har noe bol med hormoner og dufter som stimulerer humlen til videre liv. Ingen sultne larver å mate, ikke noe bolarbeid å gjøre o.s.v. Uten denne stimuleringen, så svekkes og brytes humlen ned og går sin død raskere i møte. Den kunne kanskje blitt stimulert med nektar eller honningoppløsning samt proteinrikt pollen, men det får da være måte på bigsmile hvor mye man skulle gjøre for ei humle. Hadde du vist hvor bolet dens var ville nok den beste ideen vært og fraktet den dit hvor den fortsatt kunne gjøre nytte for seg og bli stimulert av de andre humlen.

Men er man glad i å ha humler i hagen så får man plante humleplanter, samt å ikke fjerne alle muligheter for humlene å finne egnede bolsteder. I min ungdom så satte jeg ut massevis av humlekasser hvor humlene kunne bygge sine bol. Så jeg har vel hatt noen tusen humlebol i årenes løp smile.


Amj