Flue!


Hei!smile
Jeg lurte på en ting med fluer, har prøvd å lete litt selv men det er ikke lett når jeg ikke vet hva flua heter.
Den Svermer under lysa og liker å sverme i lys + trekk.
jeg innbiller meg at det er en slaks treflue.
Og vi har rent plagsomt mye av den i Stallen og i Kaninstallen.sad
Og jeg ser at den svermer på samme måte under trærne i lyset når det blåser.
Jeg har fått et intrykk at den liker seg nær flis og tre.
Er det noen som hvet hvilken flue dette er og hvordan jeg skal gå frem for å bekjempe den.question
Takknemlig for svar.


Mary Nesfeldt

Kongsdelene Kaninoppdrett
Replies

Må den bekjempes?
Er den plagsom for deg eller kaninene?
De færreste insekter er en direkte plage for oss mennesker.
Det er ikke så lett å svare på ut ifra beskrivelsen. Og fluer kan være veldig vanskelige å bestemme til art ut ifra bilder, med mindre man har veldig gode detaljbilder av de ulike delene av flua.

Har du mulighet til å fange noen og putte de i en filmboks eller lignende, og sende de til meg, så kan jeg sikkert identifisere for deg.

Addressen min er:
Morten Stærkeby
Eikskollen 2b
1361 Østerås


Morten "Buggie" Stærkeby
Ok!
Jeg skal prøve å fange inn noen men de er ganske vimsete.
Jeg kan jo fortelle at Jeg bor på Sætre i Hurum, og vi har vann og saltvann ganske nært oss.

Mary Nesfeldt

Kongsdelene Kaninoppdrett
Det er absolutt enklest å fange fluer med en håv, men i knipetak har jeg fanget fluer ved å kaste jakka mi over dem når de har sittet på en blomst, eller en stein eller lignende.

Morten "Buggie" Stærkeby
Høres ut som disse myggsvermene som "står stille" som avgrensete skyer på bestemte steder i terrenget, gjerne nettopp i lysninger mellom buskas over enger eller myrer, gjerne fra ca hodehøyde og en meter videre opp i lufta. Jeg (men så er jeg bare en dum botaniker) har aldri klart å få med meg om dette er hanner av stikkmygg eller om det er helt andre mygg-grupper som ikke har noe med stikkmygg å gjøre.
Hehe ja men vi har hengt opp flere sånne klissete flufanger skal se om jeg ikke kan plukke noen der i fra, for der sitter dem nesten i tusenvis.wink

Mary Nesfeldt

Kongsdelene Kaninoppdrett
Jeg har fått kikket litt på fluene dine. Det er helt klart hanner av fluer i slekten Fannia (Diptera: Fanniidae) du har sendt meg.

Jeg må kikke litt nærmere på de for å fastslå arten med sikkerhet. Mest sannsynlig dreier det seg om enten Fannia canicularis (liten husflue) eller Fannia scalaris (latrineflue).

Bekjempelse er helt på sin plass, men må i hovedsak gå ut på å bekjempe larvene, og steder hvor hunnene kan legge egg.

Dersom jeg får fastslått identiteten med sikkerhet, så kommer jeg tilbake med mer info.

Morten "Buggie" Stærkeby
Etter å ha få sett litt nærmere på midterste tibia, så kan jeg melde med en meget høy grad av sikkerhet, at dette dreier seg om Fannia canicularis (Linneaus, 1761) - den lille husflua.

Livssyklus: Eggstadiet varer 1-2 dager
Larvene gjennomgår 3 stadier, som de gjennomfører i løpet av minimum 7-8 dager. Både egg og larver er tilpasset halveis flytende omgivelser. Puppen er avhengig av noe tørrerer omgivelser, så når larvene skal forpuppe seg vil krabbe vekk fra våte elementer. Puppestadiet varer minimum 10 dager. Totalt kan utviklingen fra egg til voksen ta ca 3 uker, men i kjølige omgivelser vil det ta lengre tid.

Kontrolltiltak bør rettes både mot voksne og larver. Et viktig kontrolltiltak mot fluer i dyrestaller, er å sørge for at avføringen fra dyrene blir lagret så tørt som mulig, da fuktig avføring er et yndet sted for fluer å legge egg.

Det er funneet opp utrolig mange mulige kontrolltiltak ovenfor fluer og deres larver, og jeg har ikke oversikt over alle. Det finnes både fysiske, kjemiske og biologiske måter.

Jeg har mest tiltro til de fysiske kontrolltiltakene, som går på å hindre tilgang for de voksne fluene, gjøre forholdene for egglegging dårligst mulig, og lage hindringer for forpupping.

For profesjonelle råd når det gjelder kontrolltiltak, og evt overvåking, så anbefaler jeg kontakt med et skadedyrfirma.

Morten "Buggie" Stærkeby
Ok den er grei!
Mange takk for hjelpa.bigsmile

Mary Nesfeldt

Kongsdelene Kaninoppdrett