Noen høstlibeller og en konge


Hei og takk for hjelp her tidligere.

Disse øyenstikkerne har gått meg litt til hodet (mer enn litt vil nok samboera si). Nå er det noen høstlibeller (Sympetrum) som jeg er usikker på - samt en luring til slutt. Er det noen som kan bekrefte/avkrefte mine forslag, eventuelt alternativer hvis usikkre? Orginalbildene har bedre oppløsning for de fleste hvis det er noen detaljer som mangler. Alle høstlibellene flyre her i Skedsmo ved en kroksjø i et typisk kulturlandskap.

1) Disse skulle vel forhåpentligvis være greie? Hann og hunn av svart høstlibelle (S. danae):


2) Dette synes jeg ligner mistenkelig på en blodrød høstlibelle (S. sanguineum) - de var mer skye enn de andre høstlibellene og vanskelig å komme innpå (jeg må nærmere enn 1/2-meter med mitt kamera):3) ...og denne ligner på en noe lurvete gulvinget høstlibelle (S. flaveolum):4) Så er jeg nokså sikker på at disse tre viser hann (første bilde) og hunn (de to neste) av sørlig høstlibelle (S. vulgatum):5) Men hva er dette? Er det også en vulgatum? Jeg synes bl. a. at vingeflekken og særlig eggleggeren er forskjellig. Kan det være nigrescens eller striolatum? Jeg har desverre ikke fått bilde av "ansiktet".6) Og så noe helt annet. Dette dårlige bildet, tatt i flukt med blitz og skjelvende hånd på flere meters hold viser en øyenstikker som fløy over vannflata i ei lita klar skogselv (eg. en stor bekk med steinbunn). Det ligner da mistenkelig på en kongeøyenstikker (Cordulegaster boltonii)? Et poeng er det at bildet er tatt 5. august og at det nok ser ut til at de har sluttet å fly for en stund siden. Mørket på bildet skyldes forøvrig rask lukkertid. Det var lyst når bildet ble tatt.
Da er det bare å sette seg å håpe på at en barmhjertig sjel vil hjelpe meg.

MVH
Frode Langset
Replies

  • 1
  • 2
  • >
  • >>
  • of 2 pages
Hei Frode,

jeg regner meg som en barmhjertig sjel - vanligvis. Det eneste jeg kan kommentere her er tidspunktet du posta dette:
23/08/2006 : 04:10:21
Hm... kanskje best for alle at øyenstikkersesongen begynner å avta.

Mulig at vi må prøve å hjelpe deg litt ja smile...

Men fra spøk til alvor: Kanskje grunnlaget for en entomologisk rapport om Ringstilla om noen fagbiologer blir med??

Sverre
Ringstilla og tilhørende herligheter er absolutt verd et entomologisk besøk!

Området er preget av næringsrike vann, som heldigvis ikke er for næringsrike. (Leirholdig vann gjør at virkningen av næringssalter ikke slår like mye ut som i klarvannssjøer.)

Jeg kjenner desverre ikke Sympetrum artene, men vet at de også flyr på Strømmen, ca 8 km fra Leira. (De kommer trolig fra Sagelva.) Den siste er temmelig sikkert kongeøyenstikker, fant en maken på Strømmen, så arten finnes i distriktet.

Skulle noen ha lyst på en tur til Ringstilla og Leira, står jeg til disposisjon (uten bil!), ta i tilfelle kontakt på [email protected]


AA
Ringstilla og tilhørende herligheter er absolutt verd et entomologisk besøk!

Området er preget av næringsrike vann, som heldigvis ikke er for næringsrike. (Leirholdig vann gjør at virkningen av næringssalter ikke slår like mye ut som i klarvannssjøer.)

Jeg kjenner desverre ikke Sympetrum artene, men vet at de også flyr på Strømmen, ca 8 km fra Leira. (De kommer trolig fra Sagelva.) Den siste er temmelig sikkert kongeøyenstikker, fant en maken på Strømmen, så arten finnes i distriktet.

Skulle noen ha lyst på en tur til Ringstilla og Leira, står jeg til disposisjon (uten bil!), ta i tilfelle kontakt på [email protected]


AA
Jo takk Sverre, jeg vet akkurat hva klokka var. Fikk særlig merke det dagen etter på jobben ;) Men - som det heter så vist i den gamle forslitte sangen - Du skal ikkje sova bort sumar natta...

Limnoan (Arne): Takk for sist. Joda, her må det utforskes litt mer. Skulle gjerne ha håvet litt der for å se hva som faktisk gjemmer seg på dypet. Dette området har et større artsmangfold en mange innvånere her forstår i hvert fall.

Kongeøyenstikkeren er bekreftet. Synes det er morosomt at det finnes områder den kan trives på. Men det ble helt taust om de andre. Enten har jeg dummet meg kraftig ut med forslagene og folk ser vekk i gremmelse =< - eller så er det flere enn meg som blir litt overmettet av øyenstikkere for tiden. Det siste må ikke forstås bokstavelig! ...selv om de ser litt lekkre ut.... §8)

Hjerteligst
Frode Langset
Årsaken til at du ikke har fått noen konkrete forslag her, tror jeg skyldes at artsbestemmelse av norske Sympetrum-arter er vanskelig, da med unntak av S. danae og S. flaveolum som begge har nokså iøyenfallende kjennetegn. Hos alle de 3 (4) andre artene har den utfargende hannen rød bakkropp og hunnen er gul/gulbrun (og av og til rødaktig). Det som skiller disse artene er små detaljer som ikke alltid er lett å se på et foto.

Når jeg sier 3 eller 4 andre arter, kommer det av at jeg ikke er sikker på om nigrescens er skilt ut som egen art fra S. striolatum eller ikke.

Så mitt syn på bildene:

1) Første bilde viser klart en S. danae han, og bilde to hunnen av samme art.

2) Kan være enig i at dette er S. sanguineum ut fra klubbformen på bakkroppen, men jeg føler meg ikke sikker. Sanguineum har jo svarte ben. Ut fra bildet er det vanskelig å se fargen skikkelig.

3) S. flaveolum burde være grei.

4) første bilde: Føler meg på langt nær sikker, men kan nok være S. vulgatum da det ser ut til at den svarte linjen på oversiden av hodet fortsetter ned langs øyet.

4) andre og tredje bilde: Dersom dette er samme individ, er dette en hun av S. vulgatum. Den vinkelrette skjedeklaffen er artskarakteristisk. (Et annet kjennetegn for S. vulgatum jeg har hørt nevnt, er at benene er lysere hos vulgatum enn de er hos striolatum. Dette kjennetegnet er ikke nevnt i noen offisiell nøkkel.)

5) Igjen, dersom disse 3 bildene er av samme individ, er dette en hun av S. vulgatum, utfra samme kjennetegn som nevnt i forrige punkt. Gamle hundyr får ofte et islett av rødt på bakkroppen.

Kongeøyenstikkeren er jo grei. Denne er jo oppført på Rødlisten og er vel ansett å være skjelden, men her jeg bor (Oslo) påtreffes arten i flere elver.

mvh Finn (også bitt av Odonata-basillen)
Tusen takk for svar Finn! Fint å få tilbakemelding om at jeg ikke er helt på jordet (kjøpte Askew og gikk i gang - bra bok forresten - men mye nytt å lære og jeg kan jo fort ta feil).

Jeg har forsøkt å ta et utsnitt av nr. 2 (antatt S. sanguineum). Utgangspunktet er ikke det beste (feil fokus som jeg har prøvet å skarpe opp) - kom bare nær nok ett av individene, men synes bena ser nokså svarte ut. Den blanke stripa på bakre femura ("låret") er sannsynligvis refleks fra sola som skinte på den over min høyre skulder. I tillegg kan jeg si at klubbeformen var tydelig på mange meters hold når jeg så dem sitte i sola på en trestamme. Men de fløy dessverre vekk før jeg kom nær nok til å ta bilde.Og her er spissen av abdomen:Så var det 4'ern. Den ville dessverre ikke la seg fotografere forfra. Jeg hadde 2 alternativer i følge Askew (tatt i betraktning at vi er i Norge). Jeg gjettet på S. vulgatum framfor striolatum på hannen pga. de gule bena og fordi det i følge Askew skulle være gule ringer rundt de små svarte prikkene på ryggen av abdomen hvis det var en S. striolatum. Jeg så ikke noen gule ringer, men hvis man ser nærmere etter kan man jo med en viss porsjon godvilje innbille seg at det er noe gult rundt prikkene? Jeg synes de var for svake til å tas med i en nøkkel. Og det er veldig mye gult på beina (Askew har dette med i sin nøkkel):

Ser stripa nå ja, og er enig i at det kan se ut som at den i hvert fall går et stykke nedover langs øyet.

Det er det som er problemet for en nybegynner og hobbyolog som meg - rent bortsett fra å lære seg navnene på alle detaljene som en øyenstikker har rundt om kring på kroppen - at man ikke vet når man skal si at kriteriet i nøkkelen er oppfylt. Jeg må først ha sett begge alternativene med det blotte øye (og det er jo det jeg prøver mye på nå om dagen - og natten ;) ). Hunnene er av samme individ ja, så den er vel grei.

5: Disse tre bildene er av samme individ ja - så altså en S. vulgatum. Jeg ser jo nå at jeg lot meg lure av vinkelen bildet er tatt i. Skjedeklaffen (fint å få det på norsk) er lik den under 4, men sett mer bakfra og virker derfor bredere.

Igjen tusen takk for hjelp og kommentarer. Og når det gjelder kongeøyenstikkeren og at den er sjelden: Jeg er faktisk mer fasinert av artsmangfoldet der jeg fant høstlibellene. De bildene som er vist her ble tatt i løpet av mindre enn to timer (litt flaks også da). Og da fikk jeg også med meg to Aeshnaer: grandis og det jeg mener må være en juncea (men som mangler det gule bak øynene de sies å skulle ha? ser to bittesmå blå prikker som kanskje blir gule etter hvert?):(ikke samme individ)


Hei dø...slipp taket! (hva i all verden har hr. A. Grandis fått på foten?)


MVH
Frode (jøss, klokka er jo bare ti på to!)
Da ser det ut til at bilde 2 er S. sanguineum.

Hva angår bilde 5 har jeg nok vært litt rask i min konklusjon. Når jeg ser nærmere etter kan dette neppe være vulgatum. Skjedeklaffen ligner mer på S. striolatum eller S. striolatum nigrescens.

mvh Finn
Hei.
Finnes det noen nettside med foto av de vanligst forekommende øyenstikkere i Norge? Forsøker å identifisere denne
http://www.vaernes.net/temp/bilder/oyenstikker.JPG


EinarV
Finn: Takk for kommentar. Jeg får være oppmerksom på denne (nr. 5) og se om jeg finner andre som har denne skjedeklaff-formen. Kan det ellers tenkes at formen på bildet skyldes at den ikke sees fra siden, men på skrå bakfra? Hvis den - sett rett bakfra - er trekantet med spissen ned vil den vel kunne få en form omtrent som på bildet fra den vinkelen?

Ellers driver jeg også med en Aeshna som jeg synes er vanskelig. Den har mange av karakteristikaene for A. juncea slik de nevnes i nøkkelen til Askew, men mangler de gule flekkene på toppen av hodet bak hvert øye. Vet du (eller noen andre) om disse kan mangle eller være vanskelige å se? Det eneste jeg finner er to ørsmå, men tydelige blå prikker bak øyet på ett bilde som vist i mitt siste innlegg. Disse minner lite om den figuren Askew har i boka si. Har også sett disse gule flekkene nevnt andre steder som karakteristisk for juncea (men de har det kanskje fra Askew). Er veldig glad hvis noen har noen mening om dette.

MVH
Frode (som prøver så godt han kan å lære).
Einar: Bildet viser etter min mening ganske sikkert en art av Aeshna. Jeg kan nok ikke hjelpe deg med artsbestemmelsen da jeg selv regner meg som nybegynner med disse fasinerende insektene. Du kan ellers søke på Internett etter ordene "aeshna" (noen skriver også "aeschna"), "odonata" og "dragonflies". Det beste er nok å kjøpe en god bok med bestemmelsesnøkkel. Selv har jeg en som heter "Dragonflies of Europe" av R. R. Askew. Denne er bra synes jeg, men krever at man har øyenstikeren i handa eller veldig detaljerte og gode bilder av de karakteristika som står i nøkkelen (krever som regel at man må tilbake og ta flere bilder ettersom man står fast).

MVH
Frode
 

  • 1
  • 2
  • >
  • >>
  • of 2 pages