hva heter denne karen?


ca 8 cm lang..

Replies

det er en polypod larve.. sommerfugl, tippere en tussmørkesvermer siden den er så stor.. den er litt rar i fargen. kan det tenkes at den er klar for å forpuppe seg? ikke jeg som har tatt bildet, men en snill jente med navn silje.
Dette er larven til tredreper Cossus cossus. Denne store larven blir til en grå sommerfugl.

Her er et faktaark om arten i Norge: http://www.nhm.uio.no/norlep/cossidae/cossus.html

litt om skadene larven kan gjøre: http://www.skogforsk.no/skogskade/diagnosis.cfm?dia=83

Noen flere bilder av arten: http://www.leps.it/indexjs.htm?SpeciesPages/CossuCossu.htm

Christer
Tredreper Cossus cossus. Dette er en av de "vanligste" larvene folk lurer på. Den er stor, ildrød og lukter vondt for dem som tør å lukte på den (tør i den forstand at larven har kraftige kjever og biter så det blør - den skal jo tross alt bite seg gjennom tre). Fargen er hva man kaller aposemotisme, dvs. at giftighet/ille lukt varsles med farger, striper og kontraster (tenk på veps, stinkdyr, rød fluesopp, bloddråpesvermere).
Morn, Christer!
Larven din er på vandring til å finne seg et overvintringsted. Det er bare å ta en boks, ala 2-liters isboks, legge noen få cm med sandjord i bunn litt barkbiter av ymse størrelse og tørkerullpapir ovenpå sandjorda, så vil den ganske raskt finne seg tilrette tenker jeg. Det må være lokk med hull i på boksen! Saken er den at denne larven nå skal overvintre en siste gang før den forpupper seg om våren. Dette er jo lenge til. Du kan f.eks. framskynde denne forvandlingen ved å narre larven til å tro at det er vinter ved å putte isboksen med larven i i kjøleskapet en par måneder... NB: pass opp for muggdannelse i boksen....ikke for tørt og ikke for fuktig.

Christer
takker og bukker for et kjapt svar.
Klaus

Litt overlapping er jo bare trivelig! hehe

Christer
Det hadde vært morsomt å prøve, men jeg fikk aldri gleden av å se skapningen i levende form, men bare som prospekt. Jeg har heller ikke tatt bildet, jeg ble bare spurt om jeg visste hva skapningen het. Bildet ble tatt en plass på Østlandet sist lørdag så nå er kansje mr. cossus gravd seg ned og gjort seg klar for vinteren.