blinkende larve


Iblant kommer man over ting i naturen som overgår det meste man kan forestille seg. Nedenfor er et foto av en larve som visstnok har spist seg inn i hodet på en snegle dead og som, da vi oppdaget den, signaliserte med de grønne og gule båndene som blinket omtrent som en fyrlykt. Hensikten skal være å lokke til seg fugl som den kan bli spist av. "Hei, kom og spis meg!" Grunnen til denne tilsynelatende selvmorderiske oppførselen er at larven skal være avhengig av å bli spist av fugl for å komme videre i utviklingsstadiet bigsmile Livet som snegle kan altså by på uventede problemer.

Men ingen av oss på turen visste noe mer, f.eks. om navn, art osv til denne temmelig usedvanlige og, for sneglen, nokså lite hyggelige bekjentskap. Noen som kan supplere??

Sverre

Replies

Interessant bilde. Dette er en ikte, nærmere bestemt: Leucochloridium sp. (Digenea). Jeg har ikke lyst til å driste meg til noen nærmere artsbestemmelse enn det, da jeg ikke er noen ekspert på parasitter. Du finner et bilde som ligner veldig dersom du klikker på Google Image lenken litt lenger ned i posten.

Det er sporocystene til ikten som forstørrer følehornene til sneglen, og lager de pulserende blinkende båndene.

Se her for flere bilder av dette fenomenet:

http://images.google.co.uk/images?svnum=10&hl=en&lr=&rls=GGLJ%2CGGLJ%3A2006-31%2CGGLJ%3Aen&q=Leucochloridium

Ditt eksemplar ligner veldig på L. macrostomum (Første og tredje bilde)

Se her for animasjoner:
http://www.vu-wien.ac.at/i116/i116parasiten/Leucochloridium/leuco.htm
http://zoo.bf.jcu.cz/kz/invertebrates/leucochloridium.htm
http://people.smu.edu/eheise/Leucochloridium_paradoxum.htmMorten "Buggie" Stærkeby