Matprat


Nå har det vært stor skandale fordi Gamle Svarten har endt opp i lasagne. Minner om en gammel vits, om han som hadde hest i kyllingsalaten. Det var 50/50, en hest og en kyllingevil

Likevel er det stille om den svindelen som foregår i det små:I gamle dager brukte en salt for å trekke vann ut av maten. I dag brukes det for å trekke vann inn: Her en dag tenkte jeg å kjøpe bacon fra en leverandør av sekunda vare, som seiler under falsk flagg. Der hadde de drøyd flesket med potetfiber! Ikke nok med at grisen er fora opp på skuler og rask, han får det intramuskulært post mortem!

Så har vi kyllingfilet, der er det knapt mulig å finne noe med mer enn 96% fugl i. Det blir visst saftigere slik. Ikke rart, når kjøttet er halvt av vann.

Når jeg likevel kjøper de lakesalta, så har det to grunner:

1) Jeg har ikke gebiss til å gnage fuglebein. Som den gamle hannkatt jeg er, biter jeg med jekslene. Da er det enklest med det ferdigtygde.

2) For en ungkar med begrensede midler er det lett å ty til bolebrystene, om en innimellom vil ha en smak av fugl. I frikase eller kraftig marinade går de i sluket. Skjønt mest tjener de som påskudd til å spise de grønnsakene som hører med.

AA
Replies

Kopi av melding:
Opprinnelig postet av Limnoan
Nå har det vært stor skandale fordi Gamle Svarten har endt opp i lasagne. Minner om en gammel vits, om han som hadde hest i kyllingsalaten. Det var 50/50, en hest og en kyllingevil

Likevel er det stille om den svindelen som foregår i det små:I gamle dager brukte en salt for å trekke vann ut av maten. I dag brukes det for å trekke vann inn: Her en dag tenkte jeg å kjøpe bacon fra en leverandør av sekunda vare, som seiler under falsk flagg. Der hadde de drøyd flesket med potetfiber! Ikke nok med at grisen er fora opp på skuler og rask, han får det intramuskulært post mortem!

Så har vi kyllingfilet, der er det knapt mulig å finne noe med mer enn 96% fugl i. Det blir visst saftigere slik. Ikke rart, når kjøttet er halvt av vann.

Når jeg likevel kjøper de lakesalta, så har det to grunner:

1) Jeg har ikke gebiss til å gnage fuglebein. Som den gamle hannkatt jeg er, biter jeg med jekslene. Da er det enklest med det ferdigtygde.

2) For en ungkar med begrensede midler er det lett å ty til bolebrystene, om en innimellom vil ha en smak av fugl. I frikase eller kraftig marinade går de i sluket. Skjønt mest tjener de som påskudd til å spise de grønnsakene som hører med.

AA


Hva er det du prøver å si?
Det er det vi kaller på godt norsk "small talk", eller enda bedre nynorsk "godt drøs".
Nettopp Klaus.
Jeg lufter bare ergrelsen over det generelle matjukset i dag.
Med mindre en er en fanatisk leser av innholdsdeklarasjoner, blir en dyttet full av lurium hver eneste dag. Også om en velger antatt rene produkter, som salt flesk og kyllingbryst.

De som solgte kjøttdeig med hest kunne ha kommet fra det ved å deklarere det som "kjøtt av gresseter".

Så det som undrer meg er: Hvorfor finner vi oss i denne daglige svindelen, mens det utløser katastrofealarm at en utlevd traver eller 10 har gått i kverna?

For øvrig er det interessant at denne svindelen har foregått i antatt "ryddige" land som Frankrike og Belgia.

AA
Jeg spiser gjerne en god hestebiff, men kan dessverre reagere kraftig allergisk på enkelte betennelsesdempende medisiner. Det er nok derfor saken har blitt så stor - det kan være livstruende for noen å få i seg medisinene hestene eventuelt har blitt foret med.

Edit: jeg har bare spist én Ibux i mitt liv, for å si det sånn.
Det var ikke meningen å kritisere at hestesaken ble slått stort opp. Svindlerne fortjener en skikkelig smekk.

Likevel, denne saken går inn i et mønster der vi ikke lenger har oversikt over hva det er vi spiser, og vi finner oss i detdead

Er jo klar over at hest står i en særstilling for mange av kulturelle og eventuelt næringsmiddelhygieniske årsaker. Ved kristningen av Norge ble hestekjøtt forbudt, og det tabuet har vært levnde opp i mot vår tid.

AA
Hvis du har problemer med tennene anbefaler jeg deg på det sterkeste å gå til en tannlege. Om du har fobier eller annet i den forbindelse, så send meg en PM. Tannlegen jeg hadde fra jeg gikk ut av ungdomsskolen praktiserer ikke lenger, men han har seriøst peil, og har nok tips. Jobber blant annet med rekonstruksjoner (folk som ikke har brukt sikkerhetsbelte).
Hvis en ser i butikkhyllene er det jo utrolig hvis en tenker litt over hva som faktisk ligger der. Eksempelvis de billigste ferdigpizza'ene, som er importerte ferdigstekte bunner, billigste type tomatpure blanda med noe krydder, høytrykksvaska kjøttslingser som er pressa sammen til "biffstrimler" og en eller annen mix av vegetabilsk olje og skummamelkpulver som er pressa sammen til det man elegant kaller "topping".

Så har det jo dukket opp "torskeloins" (nesten rart det ikke heter ytrefilet av torsk?) som jeg riktignok forventer er et ærlig produkt til tross for det suspekte navnet. Og alt som selges som "røkt" er sannsynligvis på linje med husmannskosten fra 1800-tallet når man strøk poteten over spekesilda så poteten smakte litt sild. Den røkte pølsa har vært i nærheten av en olje som avsetter røyksmak, men aldri vært i nærheten av røyk. Det må eventuelt være under skoldinga av grisen.

Men sant som det er sagt - vi aksepterer det. Så hvorfor skal ikke de som tjener penger på dette fortsette?

Sauebonde & Cand.Ikke
Ja, jeg syns denne kronikken var god.
Men jeg sliter med et tvisyn.
Samtidig som jeg absolutt støtter ideen om ordentlig mat laget fra grunnen av skikkelige råvarer, så ser jeg også at uansett om vi spiser noe drittmat av og til, så lever vi mye lenger enn vi fra naturens side er bygget for. Vi tar nesten alle sammen ut en enorm ekstrabonus i levetid. Så derfor sier den andre halvparten av meg "slutt å bekymre deg for helse og mat. Alt er såre vel likevel."
Jeg spiser gjerne drittmat, den fyller vomma for en rimelig penge. Ikke smaker det fy heller.

Men, det er dumt når den seiler under falsk flagg. Det er mange år siden vi fikk brus med sitronsmak. Når får vi se pudding med fiskesmak?

Apropos drittmat:
http://www.veengle.com/s/spyttmyra.html
Sannheta om lommos

AA