Håkjerring på 1099 dø etter idiotisk trofe fiske


Dette gjør meg skikkelig forbanna !!
Er det bare meg som synes denne type fisking er noe skikkelig ''svineri'' ( her er det en del sørlandsgloser som ikke egner seg på trykk.******************)
Hva tror egentlig en så profilert og ''god/flink fisker'' som Askeir Alvestad skjer når han etter halvannen times ''dødskamp'' for fisken. Spenning for ham. Hva tror han egentlig skjer i munnen på en fisk, når den har hatt en krok i kjeften i så lang tid.
Denne fisken er så stor at den ble funnet, hvor mange er det etter fang og slipp fiske / catch and release som aldri blir funnet?
Det er bevist at mange fisker sulter i hjel p g a opprevet kjeft.
Skal det være slik?
Om ikke , når skal slik fisking forbys og eventuelt gjøres i dammer der det tas ut syk og skadet fisk.

Askeir Alvestad reiser verden rundt for spenningen av bare og fange de største og de mest sjeldne fiskene.
Sponset av store fima.
Er dette riktig?
Om du betaler nok kan du få skyte en hvit elefant også.

http://www.njff.no/portal/page/portal/njff/nyhet?element_id=223140095

http://www.njff.no/portal/page/portal/njff/nyhet?element_id=223140095
Flere linker skulle fulgt her men det Tordner så nå logger jeg av.

Iza
Screw the Roses, Send Me the Thorns
Replies

Vil takke Chironomus for sitt meget informative innlegg, flott at det er sammarbeid mellom forskere, sports og yrkesfiskere. Det må jo være med på å gjøre en allerede spennende hobby/sport enda mer spennende.

Jeg lurer på om man har noe anelse om hvor gamle disse fiskene kan bli? Kan de være en god markør for miljøgifter?
Ut ifra hva du opplyser om mulig dødsårsak, ville det vært lurt og begrenset tidspunktet for når på året det er lurt og drive med sportsfiske med catch and release rettet mot denne arten?
Hva er grunnen til at du kan anta at vanntemp er dødsårsak? Finnes det lignende tilfeller eller har denne saken fått forskere til å se på dette som en sansynlighet? Kanskje man burde dra opp eks. antall av dem i varmere vannlag for å merke de og så se om de tålte det? Slik kan man kanskje bestemme potensiell utbredelse for arten sørover? Hvis man kan tenke seg å fiske på gradivis kaldere og kaldere vann og se på overlevelses raten til et rep. utvalg. Ikke all god forskning er planlagt.

focus1:
Alderslesing blir det gjort ein del på for tida, og foreløpige resultater kan tyde på at dei kanskje er 100 år før dei vert kjønnsmogne, og maksimumsalderen kan vera opp mot 300 år. Men det er ein del usikkerhetsmomenter her framleis.

Kva meiner du med "markør for miljøgifter"? Dersom det er snakk om miljøgifter som vert akkumulert, er det jo klart at høg alder vil kunne resultere i mykje miljøgifter.

Du har rett i at det vil vera foruftig å halde denne aktiviteten til den kalde årstida, eller i kalde farvatn.

Årsaken til at temperatursjokk blei foreslått som ein mulig årsak,er ein samtale eg hadde med eit par fiskefysiologar. Men det er lett å tenke seg at kaldblodige dyr får problemer med raske temperaturendringar. Til dømes bør ein ikkje putte nyinnkjøpte akvariefiskar rett i akvariet heime, dei bør få akklimatisere seg fyrst.

Såvidt meg bekjent er det ingen som har observert dette tidlegare. For å gjenta til det kjedsommelige: me har svært lite kunnskap om arten! Forsøket du skisserar er jo nøyaktig det som skjedde i dette tilfellet! Me fekk kunnskap om at temperatur kan vera ein faktor. Nettopp difor forstår eg ikkje den voldsomme motstanden når det gjeld sportsfiske.

For kort tid sidan blei for øvrig arten funne i Mexicogulfen: http://www.nbcnews.com/science/shark-tale-12-foot-arctic-predator-caught-warm-gulf-mexico-6C10936328

Arve
Jeg mener ikke noe som helst om catch and releae i denne saken. Takk for nok et informativt svar fra Chironomus. Jeg mente at akkurat som med hummeren som lever lenge så vil det samle seg opp endel giftstoffer og at man derfor kunne si et eller annet om det, men jeg har jo ikke peiling. Tenke at de lever på bunnen osv. Men det de spiser lever jo nødvendigvis et helt annet sted.

En diskusjon som dette, og som jo er satt igang av det faktiske sportfiske, er jo med å sette søkelyset på en spennende fisk og miljøet den lever i. Jeg syns det er bra i denne saken.
til de som er så imot sportsfiske så kan jeg skyte inn at hadde det ikke vært for dem så tror jeg laks og sjøørret på sørlandet ville vært utryddet nå, men takket være omfattende kultiveringsarbeid (mye på dugnad) så er bestanden igjen oppadgående, en annen sak er oppdrettsnæringa som har skylden for den dramatiske tilbakegangen for villaks langs kysten, uten sportsfiskere så er jeg ikke så sikker på om dette hadde vært et tema. Å fiske opp 10 håkjerringer i løpet av et år noe som er sånn ca det som blir fisket opp, er vel ikke noe å henge seg opp i? det må da være bedre å rette sinne fortvilelsen mot de faktorene som faktisk utgjør en miljøfare?
Jeg sier det en gang til: Jeg er IKKE imot sportsfiske. Jeg ER selv fisker og har vært det siden jeg fikk min første glassfiberstang som fire åring.Jeg er medlem av en fiskeforening jeg er med og kultiverer med og spre kalk i elver med laks og sjøørreten.Jeg bor på Sørlandet og har sett hva surt nedbør gjør med våre innlandsvann og bekker samt hva som skjer i sjøen, Jeg er "der" og fisker hvert år, jeg er verken blind eller døv. Jeg ser forandringene som har skjedd. Tydligvis blir sportsfiske definert annerledes nå enn den gang da."sånn ca for 100 år siden". Sportsfiske var en som fisket til eget bruk,som kanskje delte litt med naboen og familie forøvrig,når stimer med makrell,sei osv bet som "gale". Jeg løp selv med bøtter med fisk til gamle damer, de var så glad for en riktig fersk fiskemiddag.
Nå er vist sportsfiske at man skal fiske opp masse arter, som skal registrere på div fiske sider på nett på egne "skryte sider" , ta skryte bilde av, før de fleste slippes ut igjen. Mange av de som kaller seg sportsfiskere liker og spiser ikke fisk, Det jeg hele tiden har argumentert med er at fisk blir skadet av og dras opp fra dype for så og slippes ut igjen. Bevis får vi sjelden pga at få fisk blir funnet før de blir spist eller synker. Denne tråden ble startet pga en stor fisk som drev i land etter slikt "sportsfiske" /liste fiske.
Når ble det denne definisjonen på hva en sportsfisker er forandret?
Og hva er jeg nå?
Jeg fisker for mat,jeg slipper ut de som er under minstemål, jeg fiske/ tar ikke ål lenger " noe jeg har gjort i 30 år"
Hva er jeg om jeg ikke er sportsfisk?
Når forandret begrepet seg?

Hilsen ivrig sportsfisker "gammelt utrykk kanskje" som venter på at makrellen skal smilekoke#smile foran stuevinduene så jeg bare kan ta stanga og løpe. :) Som går og ser på ørret og laks hver dag.
Nå tror jeg ikke jeg gidder mer i denne tråden,de fleste mener jeg har feil, men det varmer en "gammel" dames hjerte og se at noen få er enig med meg.
Jeg vil veldig gjerne ha svar på spørsmålenen mine og spesielt :
Hva er jeg nå, når jeg ikke er sportsfisker.?blush
Bare ei gammal tullete kjerring som fisker kanskje.approve
Som mener at det er meg og slike som meg som er sportsfisker og de andre er trofe fiskere.

Iza
Screw the Roses, Send Me the Thorns
Da får du kalle deg for matfisker, Iza bigsmile

Hilsen også snart 50 år "gammel kjerring", som også fisker etter mat bigsmile
Kopi av melding:
Opprinnelig postet av soryu

til de som er så imot sportsfiske så kan jeg skyte inn at hadde det ikke vært for dem så tror jeg laks og sjøørret på sørlandet ville vært utryddet nå, men takket være omfattende kultiveringsarbeid (mye på dugnad) så er bestanden igjen oppadgående, en annen sak er oppdrettsnæringa som har skylden for den dramatiske tilbakegangen for villaks langs kysten, uten sportsfiskere så er jeg ikke så sikker på om dette hadde vært et tema. Å fiske opp 10 håkjerringer i løpet av et år noe som er sånn ca det som blir fisket opp, er vel ikke noe å henge seg opp i? det må da være bedre å rette sinne fortvilelsen mot de faktorene som faktisk utgjør en miljøfare?