Ut i naturen NRK Jakten på de fire store om gaupa


Sitat: "Litt seinere i april skiller moren og ungen lag. Hun har ikke lært henne å jakte. Det er et innebygget instinkt".

Dette var etter merking av ei ung gaupe og mora ved Skandlynx, så den uttalelsen bør vel være rimelig kvalitetssikret. Så nå vet vi det? Etter mange måneder i lag med mora har ikke gaupeungene lært å jakte av henne.
Replies

  • <<
  • <
  • 1
  • 2
  • of 2 pages
Dette går over til å bli en drodle-tråd... Har i flere tilfeller vært med å spore gaupe over lengre tid. I 2011 spora jeg ei gruppe med 5 gauper sammen, har bilde av spordeling på alle 5, som jeg anser som ganske unikt. Disse ble sett av en hytteeier på formiddagen, men hadde antakelig gått i ett etter den tid og jeg brukte resten av dagen pluss påfølgende dag til å følge spora i veldig dårlig snøforhold (fokksnø med skare under så spora vistes kun der det var blåst opp skavler). Da lærer en litt om hvordan gaupa går i terrenget, må finne spora et sted og mer eller mindre prøve å forutsi hvor gaupa har gått de neste 2-300m for å finne igjen neste sportegn.

Jeg er for øvrig også helt overbevist om at forvaltninga holder tilbake informasjon om årsaken til kollapsene i gaupestammen. Det er ingen som skjønner helt hvorfor vi skal ha mye gaupe etter gaupejakta ett år, og tilnærmet null når snøen legger seg året etter. Og samtidig vet vi at i løpet av sommerhalvåret i mellom er det avlivet et par avmagrede gauper som har gått seg inn i byggefelt/bebygde områder. Hvor er obduksjonsrapporten på disse, og hvorfor har de krepert?

Min teori er kattepest eller en av de andre sjukdommene som jevnlig rammer huskattene. Men det er vel mer politisk korrekt å skylde på for høy avskytning, skulle en tro.

Rett og slett fordi sannheten muligens er at man har hatt for lav avskytning (som ville redusere bestanden, og redusere risikoen for smittespredning...)
Sauebonde & Cand.Ikke
Ja, det er jo mange muligheter. Kanskje de helt ærlig ikke forstår sammenhengene, og ikke tester for alle mulige sykdommer når fallvilt kommer inn. Ungdyr som mister mora tenker jeg kan være svært utsatte. Det med å jakte katter i boligfelt har vi jo hørt og lest om noen gang her i Finnmark også. Og selv om dyra er ordentlige villmarksdyr så kommer de på sine vandringer innom både gårder og boligfelt tror jeg, etter mine erfaringer ihvertfall. Og de gaupene som følger reinflokkene lever jo på en annen måte risikabelt her i Finnmark vil jeg tro. Selv har jeg funnet et trafikkdrept dyr en gang, regner ikke med at det hadde allverdens erfaring,kanskje halvannet år, jeg leverte det til SNO. Om det kom til noen undersøkelse tviler jeg på.
Kopi av melding:
Opprinnelig postet av JonIB

Er ikke helt enig i Hjeljord, jeg tror faktisk ikke jeg har sett et eneste gaupedrept rådyr der det er spist mer enn 1-2 kg kjøtt.

Læringsprosessen til en gaupeunge handler kanskje like mye om hvor den skal jakte og hva den skal jakte, som hvordan den skal jakte?

Sauebonde & Cand.Ikke


Det siste er vel ikke minst viktig, for de fleste dyr.

Bare en er strøtanke om det første. Kanskje er det slik at du sporer og jakter gauper i svært rådyrrike områder. Det er kanskje ingen vits for gaupene å være så påholdne på byttet. Kanskje er de varme tilhengere av slaktebutikkteorien smile. Og i så måte har de råd til å være kresne, iallfall de vellykkede jegerne.
Eg slumpa borti ei bok av Stefan Jonsson, Gaupa, frå 1986. Eg hadde ikkje høve til å lese så mykje, og eg veit ikkje så mykje om kven Jonsson er, men eg fekk ei forståing av at det som sto var bygd på forsøk og observasjonar av eit visst omfang.

Jonsson skriv at fram til ungane er mellom 5 og 6 månader syg ungane mora. Frå då av får ungane vere med mora når ho jakter. Først får dei servert maten daud, seinare vil mora skade maten såpass at ungane kan ta over og avlive dyret. Ungane lærer etter ei stund kva som er aktuelle byttedyr, og seiast å vere veldig reserverte om det er tale om eit nytt byttedyr. Når ungane ikkje lenger er redde for levande mat, deltar dei noko meir i jakta. Jonsson meiner nok også at det kan vere avgjerande om ungane får gå med mora tida ut.
 

  • <<
  • <
  • 1
  • 2
  • of 2 pages