Hvordan spare mat og miljøet. Tipsbank


Hei,

jeg vokste opp i en familie der det å kast mat var stor skam. Har lyst til å utfordre alle interesserte til å legge ut tips her for hvordan man kan klare å unngå det.

Husk at kasting av mat koster negativt både for klima og miljø og for lommeboka.

Mitt første tips er: Få butikksjefen der du handler til å sette av en del av en kjøledisk til mat som går ut på dato den dagen. Der bør han selge all slik mat til halv pris. Dette fører til mindre kasting og det gavner ikke bare miljø, men også pensjonister, arbeidsløse, studenter og hjemmeværende som kan handle billig middag og annen mat tidlig på formiddagen.

Dette gjør Rema butikken der jeg handler og jeg oppfordrer andre til å følge etter! Får vi mange nok med kan det utgjøre store mengder!!
Replies

Slike restedisker har de i flere butikker. Det er et bra tiltak!

På Blindern i "Fredrikkebygget" har de et spisested, husker ikke navnet, der du får dagens rett basert på rester. Anbefales!

I egen husholdning kan en også lage restemat, for eksempel brødpudding av gammelt brød:
Brødterninger og rosiner bløtes i en blanding av melk og egg, og gjerne litt sukker. Stekes i form til en pudding. Spises som dessert med rød saus til.

Er en enslig, så går det an å fryse ned restene fra middagen, og ha dem en annen dag. For eksempel er det svært vanskelig å lage bare én porsjon saus. Da ender resten i fryseren i lag med ekstra kjøttkaker, så har jeg lettvint middag en annen dag.

AA
Er jo bare å slutte å kjøpe mat. Så blir den heller ikke kastet.

Kanskje litt flåsete, men sant er det jo.
Hei.

Bra tema! Interessant!

Spare mat:
- Jeg fortynne drikker som eplejuice med vann. (Jeg tror det er ellers veldig søt)
- Hvis jeg har for mange grønnsaker, blansjere grønnsaker og fryse.
- Jeg prøver å bruke hele produktet. Jeg tar frø fra frukt og grønnsaker. Og jeg plante dem i blomsterkasser. Og et fedd hvitløk i bakken om våren, er en hel hvitløk i høst. Gresskarfrø kan du spise også. Det er en (nederlandsk) nettside med oppskrifter hvor du bruker alt fra grønnsaker / frukt. Også skrelle og frø. Og matoppskrifter med matrester.
- Veldig bevisst shopping. Ingenting kjøpe det jeg trenger ikke. Matlaging for flere dager, og fryse en del eller i skapet eller kjøleskap for en annen dag. En stor pakke i stedet for flere små pakker (Avhengig av produktet).
- Av store pakker fersk mat jeg fryse en halv. Jeg fryse brød. Deretter brød holder seg frisk lenger.

Spare miljøet:
- Jeg slår av lyset (o.s.v) som det kan.
- Jeg trekker pluggene ut av kontakten når jeg ikke bruker enheten.
- Jeg har en glassflaske (i stedet for plastflaske) som jeg fylle på med vann for eksempel. (bilder)
- Jeg bruker vaskbare damebind.
- Jeg bruker vaskbare "cheeky wipes". For eksempel, for å bruke som et lommetørkle, vaskeklut, fuktig dopapir, o.s.v.
- Jeg har alltid to stofposer i ryggsekken min, for dagligvarer. (I Nederland er gratis plastposer i butikken forbudt. Du må betale for det. Derfor butikker selger stofposer som du kan bruke på nytt. Kassemedarbeider spør ikke om du vil ha en plastpose. Men de spør om du har tatt en egen pose. Hvis du ikke har, kan du kjøpe en (plast eller stof) pose.)
- Fortrinnsvis glass eller papir pakking i stedet for plast pakking.
- Jeg har en matboks i stedet for sandwich poser.
- Tøyet henger på klessnoren i stedet for tørketrommel.
- Jeg bruker oppladbare batterier.

Og jeg gjør det du allerede nevnt.
- å fryse ned restene fra middagen, og ha dem en annen dag
- kjøpe mat som går ut på dato den dagen

Hilsen, Marleen


Jeg er fra Nederland. Jeg ønsker å flytte til Norge. - Nyheter! - Jeg er i Norge! -
Jeg snakker nederlandsk, engelsk og litt norsk.
Jeg prøver å lære meg å lese og skrive norsk. Jeg beklager hvis min norsk er ikke helt riktig.
(Mine observasjoner i Nederland: http://waarneming.nl/user/photos/52304)
Siri's poeng er godt.

hvis du har så mye mat i kjøleskapet at du mister oversikten er det lettere for at maten kan bli dårlig og må kastes,

Så et intervju med en som hadde overlevd konsentrasjonsleir som sa at de overlevende enten hadde kjøleskapet helt fullt eller nesten tomt.Den siste gruppen orket ikke tanken på å kaste mat...
Ikke kjøp er et godt, men krevende råd.

For meg som er enslig, er problemet at mye selges i storpakninger. Om jeg for eksempel har lyst på en gulrot, så blir jeg sittende med 9 andre, som jeg må få spist før de råtner. For ikke å snakke om selleri. I min grønne ungdom fikk du kjøpt en liten bit, akkurat passe til suppe. I dag er sellerirøttene store som kålrot, og det skal mye oppfinnsomhet til for å få spist alt. (Selleribiff med løk er forøvrigtongue

AA
Kopi av melding:
Opprinnelig postet av Limnoan
Selleribiff med løk er forøvrigtongue

AA


Jeg er kjøtteter.
For min del er jeg alteter, og favorittten min er noe så politisk ukorrekt som hvalkjøttevil

Men, kålrot og selleri er faktisk godt servert som biff. Med løk, brun saus og hele pakka.

AA
Kopi av melding:
Opprinnelig postet av Limnoan

Ikke kjøp er et godt, men krevende råd.

For meg som er enslig, er problemet at mye selges i storpakninger.


Det er jo nettopp dette som kan være et problem. Jeg er av typen som kan ha vanskelig for å "gå glipp av et godt tilbud", i form av en storpakning. Så blir den store pakka kjøpt inn, med gode forsetter om å lage i stand porsjonspakker for frysen. Så, av ymser årsaker, forsvinner motivasjonen, og den store pakka blir liggende i kjøleskapet og råtne.

Så jeg har kommet til at det er best å unngå de gode tilbudene, og heller handle akkurat det en trenger, selv om pakningene blir dyrere, om en ser på kilopris.
Som sikkert mange fyller jeg fryseboksen sommer og høst med bær og sopp og fisk og resten av året med annet når jeg finner et godt tilbud.

For å unngå å ende opp med en fryser full av gammel og utgått mat har jeg innført at jeg må ta ut mat på vårparten. Flere ganger i uka tar jeg ut mat på morgenen til tining for å sikre at den ikke ender opp med å bli gammel og må kastes.
Gulrøtter er jo strengt tatt egentlig gode lagringsgrønnsaker...men de siste årene har de gjort så mye med dem,skrapt,tror jeg,ikke bare skylt,at de råtner fort!

Man er vel forskjellige typer,for meg er det fint å ha rel velfylt kjøleskap,det gir mange muligheter, men jeg er nøye på å ha oversikt. Har jeg paprika eller brokkoli, feks, må jeg følge godt med,så de blir brukt opp i tide.
Mitt tips ellers er å DATERE ALLE rester,selv en eneste kokt potet, liten bit frysetape, dato skrevet med kulepenn, tapebiten på boksen/posen med resten.Sammme om jeg tar noe opp av fryseren,datere når det blir tatt opp.
Forøvrig bruker jeg nese og øyne godt, og skal resten stekes i panne feks,med egg og/eller ost over kanskje ;) er det mye som skal til før restene er for gamle egentlig..!! Selv omfrisk ny mat sikkert er best - kanskje? Likevel,nytelse og trivsel er vel noe av det viktigste for god helse og godt naturlig liv!
 

© 2000-2020 BIO

powered by : Snitz Forums MVC © 2000-2020
Forum ver: 1.1.6.5