Grov nattfiol som veikantugress


Ingen som kjører bil i Hordaland i disse dager, kan unngå å legge merke til en eksplosjon av grov nattfiol på veikantene. I år er det mengder jeg aldri tidligere har sett, og på steder jeg aldri har sett dem før. Og i motsetning til hva som står i Lid, er det ingenting som tyder på at den er spesielt basekrevende. Den kan tydeligvis vokse hvor som helst, rundkjøringer, rabatter, hva som helst, bare det har gått en kantslåttmaskin der det siste halvåret.

Det som er interessant er at søstera, P. bifolia, lever et helt annet liv. Den står inne i edelløvskogen, sjelden særlig synlig, og igjen i motsetning til Lid, så ser nattfiol ut til å være svært kravfull. Den vokser nesten alltid sammen med annet fintfolk på de rikeste stedene. Joda, jeg vet at artsdatabanken opererer med en underart de kaller "skognattfiol", men i så fall skjønner jeg ikke helt hva som ikke er skognattfiol. Det måtte i så fall være de som vokser i sanddynene på Jæren.

Jeg har ikke sett denne økologiske differensieringen så tydelig som i år. Det er helt påfallende. Er det bare her, eller er det slik rundt hele kysten i Sør-Norge?
Replies

  • <<
  • <
  • 1
  • 2
  • of 2 pages
Ta det ved anledning :-)
Jeg har forresten slettet kommentarene på artsobs. De var der bare for å hindre at andre skulle kommentere - det var ikke meningen å lage noe stort nummer av det.

Men jeg er fremdeles nysgjerrig på hva som vokser i solblomenga...
Det var nok harerug, men det var godt observert!


Harerug

Her har yngleknoppene begynt å spire.


En hungerform av flekkmarihånd?
For øvrig takk for rettelsen på AOthumbsUp Det er nyttig å oppklart misfortåelser.
Ah...vel, tusen takk for innsatsen! Det var jo litt skuffende, men man skal kysse mange frosker før man finner en hvitkurle.

Dette har i all stillhet blitt en av Norges sjeldneste orkideer - men ikke først og fremst fordi den forsvinner fra slåtte-enger. Den hører nok egentlig til i fjellbjørkeskogsregionen. Men de fire plantene jeg til slutt fant i Torvetjønnlia i Telemark, etter en halv dags systematisk leting, sto på fullstendig umotiverte steder. Når du først finner den, så er det bare en eller kanskje to sammen. Du kan knegå omgivelsene i timevis, men det er bare den ene planten. Det er ikke flere der.

Den mest opplagte forklaringen er at den egentlig er ganske vanlig, den kommer bare svært sjelden opp. Sånn sett minner den om huldreblom.

På artsobs er omtrent 80% av nyere funn på Sunnmøre og i Romsdalen. Kanskje det er mer av den der, kanskje den blomstrer oftere der, kanskje det er flere observatører der.
 

  • <<
  • <
  • 1
  • 2
  • of 2 pages