Hvilke nattsommerfugler?


Noen som kan hjelpe med å bestemme disse nattsommerfuglene?
Replies

Takk for nytt innspill, ArnorG. Interessant med rødt pyramidefly - ser likheter her. Kan være du har rett med denne. Når det gjelder punktspinneren, så synes jeg ikke tegningene på disse som jeg sjekket på AO hadde så god match med min. I alle fall dårligere enn bjørkehalvspinnerne som jeg sjekket foto av. Men skal se etter disse flekkene, så det kan jo være du har rett her og. Jeg er nybegynner på dette området.

Venter på at noen kommer og spikrer artene med den største selvfølgelighet..
Har du flere bilder? Kan noen ganger hjelpe å se fra forskjellige vinkler.
Har no målt opp plasseringa av dei svarte punkta på fleire foto av punkthalvspinner som er lagt inn på AO. Desse ser ut til alltid å ligge veldig nær opptil 1/3 av lengda på framvenga målt frå bakkant. På det individet vi diskuterer her ligg dei svarte markeringane som eg hengde meg opp i heilt klart noko lenger fram på venga enn dette. Så det er nok berre ein individuell variasjon som gjer at ei mørk bølgjelinje er ekstra tydeleg markert på dette dyret. Ut frå dette ser eg ikkje andre mogelegheiter enn at dette må vere bjørkehalvspinner.
Takk for det. Eg ser i morgen om der er
andre bilder
Sjekket bilder, men alle viser de samme tegningene på dyret som det går frem av bildet her.
Sjekket bilder, men alle viser de samme tegningene på dyret som det går frem av bildet her. Opprinnelig postet av Pettersen


Du skulle likevel ikkje ha eit bilde som er litt mindre kontrastrikt , dette er tatt med blits? Uansett er eg no overbevist om at det er ein bjørkehalvspinner då det som kan oppfattast som mørke flekkar ikkje stemmer godt nok overeins med plasseringa dei eventuelt skulle ha hatt på ein punkthalvspinner.


Når det gjeld det første bildet meiner eg at denne fell heilt greitt innanfor variasjonen til rødt pyramidefly.
Det er ikke benyttet blits på bildene av denne mørke. Tegningene og kontrastene slik de fremgår av bildet er ganske representative. Denne hadde ikke disse varme/rødlige fargene som fremgår av bildene av rødt pyramidefly som ligger på AO. Den var mørk grå, med innslag av svart, og med to tydelige sikk-sakk-bånd - slik bildet viser. Den hadde også tydeligere lyst taggete øvre bånd enn det rødt pyramidefly viser, kanskje på grunn av kaldere/mørkere grunntone. I tillegg mangler den en ring på fremvingen, slik som bilder av rødt pyramidefly viser. Jeg vet ikke, men basert på bilder jeg har sett av rødt pyramydefly, så tviler jeg på at det er denne arten.
Men takk for at du følger opp, ArnorG. smile
Det var først og fremst den lysaste (halvspinnaren) eg tenkte på då eg spurte om det var brukt blits (evt. anna kunstig belysning).

Etter å ha vurdert litt fram og tilbake hamna eg altså på bjørkehalvspinner på den lysaste. Eg klarer ikkje å finne noko meir fornuftig forslag enn rødt pyramidefly på den mørke og vil framleis stå på dette som det mest sannsynlege. Så her endar nok det eg kan bidra med i denne saka.

Sorry, ser d nå at det var den lyse du meinte. Eg skal sjekke om der er uten blits