Småkryp i pels til kaninHva er dette? To av kaninene mine som bor ute har plutselig fått det. Jeg har flere som bor ute, men pelsen doms er fin. Tror det er en av hvert kjønn som parer i videoen (sett flere slike 'par' i pelsen). De er litt overalt i pelsen på kaninene (ikke i hodepartiet da), og sitter oftest fra midtre til ytre del av pelsstrået (altså ikke inntil huden). Kaninene røyter normalt, flasser ikke og har ingen skader på huden (og er ellers helt friske - jeg er kaninoppdretter så har litt peiling, men alltid opplevd dette før gjennom alle åra jeg har hatt kanin). Hva kommer det av? I ny og ne vasker jeg bura med grønnsåpe og jeg gjør rent ofte og alle kaninene er pottetrente (så det er ikke noe søl akkurat). Så hva kan det komme av? Åssen fikk dom dette? og er det smittelig? og åssen fjerner jeg det? :/ Dom kommer ikke fra pelletsen eller høyet (alle kanina får det samme) og dom bor på samma avlukka sted ute, og hopper på samma område i innhegninger.

Se video av dom her:
https://drive.google.com/file/d/1y0mrClrw27pycn-0WyiT7E_aXiorc4_J/view?usp=sharing
Jeg filma det med et digitalt mikroskop jeg har.

Hvis du zoomer inn kan du se bittesmå sorte prikker..Denne svarte lange, bittelille (under lengden på ei øyevippe) tingen går ofte i pelsen (krabber rundt ytterst på pelsstråene) til kaninene når dom er ute og hopper i innhegningene sine. Hva er det? En kanin kan få rundt, eller over 5 slike i pelsen som jeg plukker bort når dom skal inn. Jeg observerte dom en stund, men ser ikke ut som dom har en hensikt. Legger de egg tror du? Den har vinger fra det grå partiet.

Replies

Det nok ikkje så mange her på forumet som har noko stor ekspertise på ektoparasittar hos kanin. Det er vel ikkje utruleg at det kan vere ein form for pelsmidd. At dei held seg på håra og ikkje nær skinnet og at kaninane ikkje ser ut til å vere særleg plaga av det kan passe for Leporacarus gibbus (synonym:Listrophorus gibbus). For sikker artsbestemming og eventuell behandling er det vel lurast å kontakte ein veterinær.

Den siste ser ut til å vere ei bille frå familien kortvinger. Desse er stort sett rovdyr på andre småkryp og eg vil tru dei er heilt harmlause for kaninane. Det er kanskje ikkje utenkjeleg at dei oppsøkjar kaninane for å jakte på dei andre småkrypa i pelsen.