Hegg eller trollhegg?


Har sanka ein del bær fra dette treet. (Foto av grein vedlagt) Trodde det var hegg. Men er komen i tvil om det kan være trollhegg.
Replies

Du får sikkert kvalifisert svar her i dag. Men om du kan vente til i morgen, kan jeg ta et bilde av hegg og trollhegg i morgen; begge vokser så å si rett utafor døra mi.

Når jeg ser hva som er hva IRL, har det med både voksemåte, bladfasong og bærkonfigurasjon å gjøre, i skjønn forening. Jeg tar ikke det på straken utifra et bilde, siden jeg ikke er botaniker.
Dette er hegg, din plante har bl.a. sagtenner på bladene, noe trollhegg ikke har. Ellers så pleier trollhegg å ha bær med forskjellige modningsstadier i samme bærklase (grønne, røde og svarte bær i samme klase), mens hegg har bær i så og si samme modningsstadium. Barkfargen til unge heggekvister er nesten sort, mens trollhegg er grå. En annen ting er, at hegg (blader og ved) har en duft av (bitre)mandler/mandelessens, det har ikke trollhegg. Dette kommer av cyanoglykosidene i hegg.
Mange takk for grundig svar! Eg plukka bæra i sikker tru på at det var hegg - og spanderte ei flaske vodka til juledram på dei. Las etterpå om trollhegg (svakt giftig) og kom i tvil, bl.a. fordi busken/treet var lite og alle andre hegg-tre i området ikkje hadde bær lenger.
Nå er altså ikkje vodkaen bortkasta, likevel... Takk!
Takk for velvilje! Som du sikkert ser, har eg nå fått grundig svar om at det er hegg.