Hvilken plante i vann

Snitz Forums MVC
https://www.sporenbiolog.no/Topic/Posts/75567?pagenum=1
18 Jan 2020 16:59

Topic


Fotoboksen
Hvilken plante i vann
11 Jul 2019 14:39


Hvilken plante er det rødvannymfehannen lener seg på og som hunnen legger egg på?
Østmarka nær Vangen 10 juli.

 

Replies ...


Limnoan
11 Jul 2019 15:16


Vanlig tjønnaks, eller en nærstående:
https://no.wikipedia.org/wiki/Vanlig_tj%C3%B8nnaks
Fotoboksen
11 Jul 2019 16:27


Takk skal du ha Limnoan!
Jeg burde selvsagt hatt nærbilder av både blomst og blader, men avstanden var for stor. Dermed kommer vi antagelig ikke nærmere en tjønnaks.. sånn med sikkerhet mener jeg.
Dagf
11 Jul 2019 18:23


Da kan du kanskje fortelle meg hva det er for en krabat, Inger Johanne? Jeg tar ikke så mye bilder av småkryp, men denne bød seg nærmest frem smile Bildet er tatt i Brevikskogen Porsgrunn:
nfoto
11 Jul 2019 19:28


Sannsynligvis er dette kysttjønnaks Potamogeton polygonifolius. Men bedre med bilder som viser flere detaljer av planten smile
Dagf
11 Jul 2019 20:03


(og Inger Johanne sa jo allerede at det er rødvannymfe, så det var det jo ikke nødvendig å spørre om.)
Fotoboksen
11 Jul 2019 20:31


Dagf: Et flott bilde du fikk av rødvannymfen! Selv synes jeg det er veldig artig både å fotografere og å observere små dyr av alle slag.
Fotoboksen
11 Jul 2019 20:34


Birna: Jeg hadde ikke med hensiktsmessig optikk den dagen. Skal imidlertid på samme sted om ikke så mange dager. Da skal jeg sørge for mer detaljerte bilder av blader og blomst. Er det noen karakterer jeg spesielt bør få med?
nfoto
12 Jul 2019 09:22


Flytebladene og deres overgang til bladstilk. Det kan være en kort, fargeløs overgang mellom blad og stilk, nærmest som et hengsel. Er nervene i flytebladet gjennomskinnelige i motlys? Løft opp en plante av vannet og ta bilde av slirehinnen (lang, grov, ligger sammenrullet omkring unge skudd). Hvorvidt slirehinnen er grov- eller finnervet er en viktig karakter. Er det undervannsblader og er de i såfall stilket? (NB: på begge kandidatarter er undervannsbladene kortvarige og råtner raskt bort så det blir bare stående igjen en grov midtnerve (fyllodie)).

Selv om vanlig tjønnaks og kysttjønnaks er svært godt adskilte arter så blandes de ofte sammen. Selv i våre offentlige herbarier ligger det feilbestemte belegg dissapprove. Plantene selv vet bedre og hybrider mellom de to er meget sjeldne ....
Fotoboksen
12 Jul 2019 17:00


Så synd at jeg ikke fikk sett kommentaren din før jeg dro avgårde i dag Birna. Dermed vet jeg ikke om bildene jeg tok vil duge. Eventuelt får jeg gjøre et nytt og tappert forsøk neste gang jeg er der.
Fotoboksen
12 Jul 2019 19:09


Bildene jeg tok i dag duger nok ikke, så jeg får vasse ut i bekken neste gang også.
Her er imidlertid dagens resultat.

nfoto
13 Jul 2019 10:31


Si ikke dét. Bildene er fine, de. Og min antakelse om kysttjønnaks holdt stikk ...

Det er en påminnelse om at navnet 'kyst-' ikke binder en art til selve kyststripa. Artskart viser at arten finnes f.eks. i lavlandet øst for Oslo med ganske mange funn.

Vannplanter er kjent for å være omskiftelige i utseende og kysttjønnaks er intet unntak. Den kjennes lettest på flytebladene som ofte er fettaktig glinsende med ugjennomskinnelige nerver og bladbasis som varier fra nedløpende til hjerteformet, samt slirehinner som er < 10 cm lange og har bare svake nerver. Det er ingen definert ± fargeløs overgang fra bladplate til -stilk og heller ikke en ± tydelig knekk i overgangen, slik at flytebladet virker henglset slik som hos slektningen vanlig tjønnaks. Undervannsbladene er elliptiske, tilspisset i begge ender, har et utpreget gittermønster og er langstilket. De råtner raskt vekk så bare en midtnerve står igjen senere, eller fordufter uten å vise spor utover sommeren. Kysttjønnaks danner ofte landformer siden den vokser grunt og slike landformer blomstrer rikt, men har bare læraktige luftblad i form lik flytebladene.

Det dannes ikke vinterskudd ('turioner') fra de vegetative delene, men rotstokken er krypende og lager sideskudd som kan overvintre.

Noen bilder som viser flere detaljer av kysttjønnaks og dens mangfoldige utseende,
Fotoboksen
13 Jul 2019 15:38


Så flott, og så lærerikt!!
Tusen takk skal du ha Birna!!
© 2000-{0} BIO