Subtropisk høytrykksbeltet


Heisann, lurer på hva er subtropisk høytrykksbeltet?

Skjønner ikke helt forklaringen på SNL om hva det er. Har det noe med de globale luftstrømmene å gjøre?
Replies

Ja, subtropisk høytrykksbeltet har med luftsirkulasjonen å gjøre:

Veldig enkelt forklart, er det slik at lufta ved ekvator varmes opp mer enn på andre steder på kloden. (Stort sett.) Varm luft stiger, dermed blir det lavtrykk ved ekvator. Samtidig blir lufta avkjølt når den stiger. Lufttrykket faller som kjent med høyden, og når trykket faller faller også temperaturen når lufta utvider seg. Kald luft kan ikke holde på like mye fuktighet som varm. Derfor regner det mye ved ekvator.

Subtropene er området på begge sider av ekvator. Her synker lufta, som steg ved ekvator. Derfor blir det høytrykk. Når lufta synker blir den varmere, motsatt av det som skjer når den stiger. Som nevnt, har vannet blitt til regn over ekvator, så luften er tørr. Derfor er det ørkner i subtropene.

Vi har lignende forhold der lufta blåser over høye fjell: Det regner mye på vestlandet, mens det for eksempel i Lom på østsiden av fjellet er nærmest ørken.

AA
Heisann, takker for hjelpen. lurer på en ting til, når kald luft møter varm luft, så blir det dannet frontnedbør.
Kan man si at kaldfront er kaldluft, mes varmfront er varmt luft, og når de to møtes så blir det dannet en okkludert front og lavtrykk?

til sist, hvorfor beveger en kaldfront fortere enn en varmfront? Er det på grunnen av tettheten?
Foreslår at du tar en titt på Wikipedia:
https://no.wikipedia.org/wiki/Varmfront
https://no.wikipedia.org/wiki/Kaldfront

Frontene er der luftmassene møtes.

(Frontbegrepet ble tatt bruk i 1919, det vil si i tiden rundt 1. verdenskrig, da det var mye snakk om frontlinjer i krigen.)

AA