En knøttliten flygende "ulldott"


Dyret satt på et skvallerkålblad i en hagekrok, og det oppførte seg akkurat som neslebreimøll da kameraet kom tett på: roterte 60 grader rundt sin egen akse, opptil flere ganger, før det endelig tok til vingene. Slik ser det ut:


Rindal MR, 13. juni.

- Insektet har sikkert et navn?

På forhånd takk for hjelpa.
Replies

Vil tru at dette er ein sommarfuglmygg Psychodidae. Du får vente på å sjå om nokon av entomologane på forumet kan bestemme den noko nærare.
Spennende lite vesen var det iallfall, så takk for at jeg fikk et navn å sette på bildefila. Av registreringene på Artsobservasjoner kan det virke som det er vanskelig å komme videre fra Psychodidae uten å studere dyret under lupe.
Hei!

Kanskje Clytocerus spec ?
Her er en (nederlandsk) tabell. http://www.at-a-lanta.nl/weia/files/motmuggentabel.pdf
Og her er en bildeoversikt. https://waarneming.nl/familie/view/10259

Med vennlig hilsen, Marleen
Takk til deg også, Marleen.

Jeg har problemer med å få noe "aha!" ut av bildeoversikten, riktignok.
Originally posted by pentafot

Jeg har problemer med å få noe "aha!" ut av bildeoversikten, riktignok.


Jeg skjønner. Bildeoversikten er bare nederlandske arter. Og kanskje ikke helt komplett.

Hilsen, Marleen
Gunnar Kvifte skriver angående et spørsmål jeg hadde om sommerfuglmygg: " men hoer er generelt vanskelege å seie noko særleg om dersom ein ikkje har DNA-sekvens eller hannar frå same lokalitet." Så her er det altså hanner som gjelder. (Dersom man da ikke har en DNA-sekvens liggende...)


Morten A
Ja, bildene var en tur til Gunnar Mikalsen Kvifte ved UiB i formiddag, og han trur det er ei ho av Pneumia mutua. "Ein av dei mest karakteristiske sommarfuglmyggane me har i Noreg", skriver han. Derfor kunne han da også komme opp med et artsnavn.