Sjokoladekjuke?På undersiden av en død, liggende granstamme.
I gammel blandingsskog langs Lågen elv, nord for Hovemoen. Lillehammer.
Replies

Dette er granrustkjuke og ikke sjokoladekjuke. Granrust er den du burde lete etter når du ser etter sjokkis. Siden sjokkisen vokser ofte på eller rundt granrust, jeg har hovedsakelig funnet den på gamle eksemplarer av granrust. Sjokoladekjuke er lysere enn granrusten mer oboy farget, og har ofte en veldig lys kant. Granrust er mørk, glisende og en oransje lodden kant. Granrust vokser i skorper og er vanskelig å få av i et stykke vis den ikke vokser på barken, sjokkisen klarer du å dra av.

Sjokoladekjuke vokser også på godt nedbruttelæger, mens granrust vokser ofte på læger med bark, eller som akkurat har mistet barken. Sjokoldekjuke har jeg kun funnet i rikere skog, så i områder med litt edelløv, blåveis og noen fine granlægere burde man sette på sjokoladebrillene. :)
Tusen takk, Erik. Det var meget fyldig informasjon. Nå føler jeg meg bedre rustet til å kunne gjenkjenne sjoko...thumbsUp
Jeg har lagt den ut på AO med link.
Bra, her er to bilder og, glemte å legge de inn i forrige post. Lykke til på jakten :)
Flott. Fine,klare bilder.

Jeg legger merke til de (vann?) dråpene på kjuka i bilde nr 2. Jeg har også opplevd slike, som her:
og lurer på hva det er når ingen annen sopp i nærheten viser lignende 'tårer'.
Jeg vet ikke hva for en kjuke denne er. Vokser på død/døende gammel løvtre i Svennesvollene NR, ved Mjøsa, Biri, Oppland. Gammel edelløvskog som oversvømmes under snøsmelting eller v mye regn.
Det er rødrandkjuker som du har tatt bilde. Slike dråper kommer fra når kjuka vokser, man finner de ofte på unge rødrandkjuker. Leif Ryvarden sa at en teori for dråpene på kjukene, er at de lager kjøligere luft rundt porelaget så den varmeluften i skogen reagerer med den kjølige luften ved porelaget og det blir da en liten vind så sporene kan komme seg opp og ut fra kjuka. Hvor mye det har å si vet jeg ikke, men er en morsom teori.
Fascinerende... Er det den samme teorien for andre typer sopp, tror du?
Her har jeg vifterynkesopp, tror jeg: og i det tredje bilde ser man også dråper.
Det er vifterynke sopp ja. Jeg vet ikke fikk bare teorien fra Leif siden jeg lurte på hvordan kjukene spredde porene sine, siden de ofte ligger retter over bakken eller under stokker som man må løfte. Og han sa det var ytterst lite forskning på det og man viste veldig lite, og det var en av de få teoriene han sa.
Tusen takk Erik. Det er mye å forske videre på i soppenes verden! Artig å lese teorien ang. kjuker i hvert fall.
Denne ble vel også lagt inn på en annen tråd. Mener at det var forslag om hvit rynkesopp? Per M.
Ja, takk Per. Her var det de dråpene jeg håpet å høre noe interessant om.
Men jeg la ut vifterynkesopp som tråd for å prøve å få oppklart hva denne soppen egentlig var.