Vinterlærhatt?


Funnet på furu
Små
Glatt overflate (forsøkte å flå hatthuden men fikk det ikke til) Mulig de var for små og våte og fingrene for store..
Litt brune skjell på stilk.
Ca 1,1,5 cm brede
Bildene er litt mørke da det begynte å bli mørkt.


Årsaken til at jeg ble usikker på denne og ønsker bekreftelse er:

1. Mener det er gulgrønn lærhatt jeg fant på denne stammen i fjor.


2. Det kan se ut som små brune skjell på stilken
3. Får ikke til å flærre av hatthuden.


Replies

Gulgrønn lærhatt vokser vel ikke på furu, gjøre den? Ikke i følge Funga Nordica, i hvert fall. Hvis denne er hvitsporet, er vi vel mest sannsynlig i slekten Panellus. Igjen, i følge FN, er det vel bare én art i den slekten som kan gå på barved; P. violaceofulvus (brunfiolett lærhatt). Ut fra bilder på nettet ser den ut til å normalt være mørkere. Det er bare to funn i Artskart (Oslofjord-området), så det skal vel mye til at det er den. Så er det slekten Hohenbuehelia. H. grisea kan kanskje ligne og kan opptre på barved. Den er også bare kjent langs kysten i Sør-Norge. Denne bør vel under mikroskopet, kanskje. Med mindre det er noe åpenbart jeg har oversett. Ikke min spesialitet, dette.
Hmmm, skal i første runde gå å hente en ny å sjekke sporeprøve for å være helt sikker på at det er hvitt. (tok ikke sporeprøve på denne) Det er litt lysere nå så jeg kan gå å ta litt bedre bilder samtidig. Kanskje har de vokst seg litt større også. Takk for råd så langt.
De øverste 5 bildene (hadde vært greit med nummerering) må da være vinterlærhatt?
Vinterlærhatt kan vel også vokse på furu, ja, men jeg syntes liksom ikke det lignet helt - hatten skal normalt være tørr, filtet som ung, glatt som utvokst. Men det er klart at denne kan bare være våt, og ikke slimet. Det kan være vinterlærhatt, men det "må" ikke være det. Jeg finner ikke bilder på nettet som har denne "våte" overflaten.
De øverste 5 bildene (hadde vært greit med nummerering) må da være vinterlærhatt?
Opprinnelig postet av Tove
Ut fra bildene ser dette ut for meg som grei vinterlærhatt, noe påvirket av vær og føre. Hos meg går arten både på gran og furu.
P.S. Bildet fra i fjor våger jeg ikke å mene noe om.
Enig i vinterlærhatt. Per M.
Registrere den som vinterlærhatt intill videre, men tar vare på en bit å sjekker litt senere. Skal forhåpntigvis ha mikroskopikurs i mars i trondheim og da kan vi ta den frem :)