Spirende tomat


En kollega kom med en tomat der frøene hadde begynt å spire inne i tomaten! Kommentarer?


-- Posted via biolog --
Replies

Det var merkelig! Ville tro denne tomaten har en feil på mekanismen som holder spiringen tilbake.
Vanligvis har frø en "hvileperiode" før de kan spire. Noen frø kan for eksempel kreve en kuldeperiode før spiring, andre har et frøskall som må brytes ned først, eller noe helt annet. Kort sagt en mekanisme som skal sikre at frøet spirer under gunstige forhold.

Når det er sagt, så finnes det også frø som spirer mens de ennå sitter på morplanten.
For eksempel fjellrapp:
https://en.wikipedia.org/wiki/Poa_alpina#/media/File:Alpen-Rispengras_%28Poa_alpina%29.jpg
Slik hurtigspiring er gjerne knyttet til ekstreme miljø.
Dette har skjedd mange ganger for meg også. Dette kommer av, at tomatene har blitt oppbevart varmt og i lys, så frøene inne i tomatene har begynt å spire. Egentlig ikke noe mere hokuspokus enn det. smile

Men jeg ville ha vært forsiktig med å gi mye av slike tomater til f.eks. barn. Jeg har spist flere slike tomater selv, og ikke merket noe. Men jeg veier 100 kg også.
Du skjønner, alt som er grønt på ei tomatplante er gifitg. Men det er flere grader av giftighet hos planter. Ei bok jeg har opererer med 4 grader; 1a, 1b, 2 og 3. Der 1a er verst (extremly hazardous), 1b (very hazardous), 2 (moderately hazardous) mens 3 er mildest (slightly hazardous). Tomatplanta havner her på 2, mens f.eks. potetplanta på mellom 1b og 2. Tomat og potet er ganske nært beslektede. Nå er de i samme slekt Solanum, men de har vært i forskjellige slekter Solanum (potet og bl.a. slyngsøtvier) og Lycopersicon (tomat). Dette med oppdeling av slekter virker som en mote med en pendelbevegelse, frem og tilbake. Disse plantene inneholder flere alkaloider, som er basert på steroid, så er det lagt til nitrogen, diverse sukkermolekyler og litt til. De virker i hovedsak på nervesystemet, og har en bitter smak. En av de første symptomene på forgiftning er kvalme og kanskje oppkast. Dette er også ofte de eneste symptomene ved veldig lette forgiftninger.

Poenget mitt er, at om du gir et barn tomater med slike spirer i, og dette barnet klager på kvalme i ettertid. Så har du iallfall et grunnlag på å vite hvorfor. Jeg tror ikke, at det noen gang blir snakk om alvorlige forgiftninger av f.eks. én slik tomat eller flere for den saks skyld. Som sagt, jeg har spist flere slike tomater, og kjent den bitre smaken av alkaloidene. Men jeg har aldri merket noe. Bortsett fra da jeg gikk på VGS (dette er snart 30 år siden), da spiste jeg en skikkelig grønn tomat, som hang på tomatplanta. Da gikk jeg rundt ganske kvalm en stund. bigsmile Men her i ditt tilfelle er det så lite gift det er snakk om, at jeg tror det for det meste er uproblematisk.

Vær også obs på, at poteter også har rester av giftstoffer i seg. Det er da snakk om 10-150 mg solanin pr. kg potet. Der det antageligvis er noen ville sorter, som er oppe i tall som 150 mg. Jeg tipper at norske poteter ikke har over 50 mg/kg potet. Altså du skal spise flere kg for å begynne å slite. Selv da kan man diskutere om man sliter mest av å være overmett eller solaninforgiftning, antageligvis mest det førstnevnte. Bortsett fra om potetene er grønne, da kan de være rett ut farlige. Potetgroene er veldig farlige å spise (de smaker fryktelig men...), de inneholder ca. 17 000 mg solanin pr. kg potetgroer, og er dermed det giftigste på potetplanta. LD50 (dødelig dose der 50% av forsøksdyrene dør, det er da beregnet til mg pr kg kroppsvekt) av solanin er 3-6 mg/kg kroppsvekt.
Det er heller ikke observert noen negative effekter ved å daglig spise poteter. Så der tror jeg du kan også ta det helt med ro, når det gjelder langvarige effekter! wink
Takk for utfyllende svar! 😀 Det var igrunnen det jeg tenkte. Både om seed dormancy og om giftighet. Jeg har ikke sett dette før, men anbefalte nettopp ikke å spise den fordi de grønne delene er giftige. Tenkte jeg skulle prøve å plante spirene i vinduskarmen! 😀🍀🍅


-- Posted via biolog --