Rumpetroll og "øyne“ i sanden


Jeg og sønnen min har vært å badet i Nordvika, og fant igår et rumpetroll (tror jeg) som ikke lignet noe jeg har sett før, har googlet og søkt for å finne ut hvilken type dette var men finner ikke noe som ligner. Den hadde ganske kort hale i forhold til de vi er vandt med, hadde et padde-lignende ansikt og var litt grønnbrun i fargen. Vi tok den med oss en liten stund i et skjell med vann og da la jeg merke til at den satt seg fast, som om den hadde sugekopper på kroppen. Ante ikke det var rumpetroll i saltvann!

En annen ting jeg lurer på er disse hullene/øynene man finner mye av på stranda der det er fin sand. Det er alltid to ved siden av hverandre og de smetter ned i sanden og blir borte når man kommer for nært. Er umulig å prøve å grave de opp. De ser svarte ut og har muligens en kant rundt med litt lysere farge. Tenker dette er noe som ikke er så uvanlig men finner ingenting når jeg søker.

Setter stor pris på svar da jeg blir gal av å ikke finne ut hva dette er! bigsmile
Replies

Hei!

"Øynene" i sanden er ganske sikkert de to ånderørene (sifonene) til det vanlige sandskjellet, Mya arenaria. Skjellet bruker sifonene til å ta inn oksygen og næringspartikler, og skille ut avfallsstoffer.

Det finnes ikke rumpetroll i saltvann, så dere har nok sett en fisk. Det mest nærliggende er en av kutling-artene, der bukfinnene har vokst sammen til en liten sugekopp. Alternativt så kan dere ha funnet en liten rognkall/rognkjeks.

Mvh Benedikte.
Ser man bort fra sugekoppene, så er det jo paddetorsk som er suverent den fisken i norsk fauna som ligner mest på et rumpetroll.

Mvh Benedikte.